31.5.2007

Uneksivatko nörtit tietokoneista?

Näkevätkö ohjelmoijat muita useammin vai harvemmin unia tietotekniikasta? Kollegani Lingsoftissa kertoi kerran Microsoft-projektin hikisimmässä vaiheessa nähneensä unta, jossa hän oli DLL:n sisällä, mutta itse en muista, uneksinko koskaan mistään tietokoneisiin liittyvästä aktiiviohjelmointiaikoinanikaan.

Tämä olisi ehkä selvinnyt Googlella, mutta Google-haku on lopettanut liiankin monta ihmettelyä alkuunsa.

29.5.2007

Saamen oikeinkirjoituksen tarkistus

Saamen kielen työkaluja kehittävä Divvun-projekti on julkaissut tänään pohjois- ja luulajansaamen oikeinkirjoituksen tarkistimiensa ensimmäiset beetaversiot. Ohjelmat toimivat Microsoft Officen Windows- ja Macintosh-versioissa.

4.5.2007

Prototaksiiteista tippaleipiin

Muistaakseni olin vielä pari vuotta sitten hyvin skeptinen suomenkielisen Wikipedian suhteen ja mietin, onko Suomessa ylipäätään tarpeeksi kirjoitustaitoista ja -haluista väkeä tällaiseen hankkeeseen, mutta (ihme kyllä!) Wikipediasta on tulossa jos ei nyt aina luotettava lähdeteos niin ainakin kirjoittajiaan sivistävä häkkyrä.

Kieltenvälisiä linkkejä lisätessäkin saa toisinaan pieniä ahaa-elämyksiä: viimeksi opin, että tippaleipiä syödään myös Itävallassa, Etelä-Saksassa ja Yhdysvalloissa ja että ruotsin struva on Suomessa yleensä tippaleipä, mutta Ruotsissa rosetti.

Prototaksiitit (Prototaxites) olivat muuten muinaisia jättiläissieniä, joista kerrotaan nyt Wikipediassa englanniksi, suomeksi ja esperantoksi.