20.7.2009

Parhaan yrityswikin metsästys

Olen viime päivinä vertaillut eri yrityswikiohjelmistoja. Yrityswikin tärkein ominaisuus vaikka MediaWikiin verrattuna on mielestäni se, että wikin eri osiin pitää pystyä asettamaan erilaiset pääsyrajoitukset. Lisäksi wikin pitää olla helposti muokattava myös niille, jotka eivät vapaaehtoisesti wikittäisi (WYSIWYG-vaihtoehto?). Liitetiedostojen fiksu käsittely on myös toivottavaa.

Australialaisen Atlassianin Confluence on käytössä monessa suomalaisessakin organisaatiossa ainakin yliopistomaailmassa. Atlassianin sivustoa selailemalla saa heti käsityksen, mitä on ostamassa, ja Confluencella pystyy nopeasti pystyttämään mukavan pikku wikin. Ohjelmistossa on kuitenkin joitakin ikäviä puutteita ja bugeja, joiden paikkaaminen tuntuu kestävän, esimerkiksi taulukoiden solujen yhdistäminen, sekoilut muokkaustilasta toiseen siirryttäessä ja Office 2007 -dokumenttien indeksoinnin puute. Onko ohjelmiston perusrakenteessa heikkouksia, jotka vaikeuttavat joidenkin ominaisuuksien lisäämistä? Miten Confluence skaalautuu, jos käyttäjämäärä kasvaa ja tarpeet lisääntyvät?

MindTouch oli minulle uusi tuttavuus. Ensi vaikutelma firman sivustosta oli puppusanojen paljous: ROI sitä ja enterprise class tätä, mutta missä voin nähdä ihan oikeasti, miltä se näyttää? Community Portal -wikistä löytyi onneksi vähän konkreettisempaa tietoa. Wiki vaikuttaa varsin asialliselta, ja laajennettavuus esimerkiksi mashup-tekniikoilla näyttäisi olevan MindTouchin vahvuuksia: se ei ole pelkkä wiki, vaan tarkoitettu yleiseksi intranet- tai ekstranetohjelmistoksi. Yllättävintä oli se, että wikissä ei ole omaa syntaksia, vaan sivujen sisältö tallentuu XHTML-muodossa. Mutta miksi en ole kuullut MindTouchista aiemmin?

TWiki on ilmainen, mutta sen hieman nörttimäinen olemus ja RCS-pohjaisuus mietityttävät. Olisiko oikea tietokanta kuitenkin luotettavampi vaihtoehto?

Myös Microsoft SharePointissa on olevinaan sisään rakennettu wiki, mutta ainakin Windows SharePoint Services 3.0:ssa se on kovin köykäinen: sivuja pystyy luomaan ja linkkejä lisäämään, mutta siinä (melkein) kaikki wikimäisyys. SharePoint on yhä ensisijaisesti Office-dokumenttien muokkaus- ja varastointipaikka.

Mikä olisi paras vaihtoehto nyt ja kolmen vuoden päästä? Ja olenko vielä huomannutkaan sitä parasta vaihtoehtoa? Pähkäily jatkuu.

4 kommenttia:

  1. Hei Mikko! Ajattelin vain laittaa sinulle tiedon että käytämme Microsoft Office Sharepoint Serverin 2007 (MOSSin) wikit meidän yrityksessämme. Koska MOSS on meidän erikoisosaamista, perus-toimintojen päälle olemme rakentaneet kaikenlaisia mashup-featureita - Latest wiki updates Intran pääsivuille ja valittujen wiki updatesien näyttäminen työntekijöiden MySiteilla + sisäisillä user community-sivustiolla. Käytämme myös wikit kevyempinä kehitysprojektien speksi- ja sprinttisuunnittelu- ja seurantatyökaluina. Kuten sharepointissa yleensä, myös wikisivujen listauksista saa paljon hyötyä lisäämällä metadataa ja tekemällä niiden perusteella eri näkymiä.
    Tosiaankin voisi toivoa paljon enemmän toimintoja jotta itse sivuja saisi hajautettua paremmin taulokoihin ja esim speksien hallintaan saisi enemmän joustavuutta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! SharePointissa minua häiritsee eniten se, että siinä wikiominaisuus tuntuu niin jälkikäteen päälle liimatulta hätäiseltä lisältä ja että työkalu ohjaa luomaan pieniä erillisiä ”wikigettoja”. Minusta olisi luontevampaa, että intranetin runkona olisi yksi wiki, johon sitten liitettäisiin muita sovelluksia tarpeen mukaan.

    VastaaPoista
  3. PS. Jos Google Wave menestyy, sekin saattaa panna pakan uusiksi myös yritysintraneteissä. Saa nähdä.

    VastaaPoista