23.9.2007

Wikia-haku: Googlen tappaja vai hakukoneharrastajien haihattelua?

Jimmy Walesin Search Wikia -hankkeen kehittämää Wikia-hakua on kutsuttu Suomessakin Googlen haastajaksi, mutta tuottaako hanke muuta kuin pilvilinnoja ja kauniita artikkeleita hajautetun hakukoneen rakentamisperiaatteista (sekä jonkinmoisen säkillisen riskirahaa)?

Vietin sunnuntai-iltapäivää lueskelemalla hankkeen wikiä, foorumia ja postituslistaa ja poistuin sekavissa tunnelmissa. Yleisvaikutelmaksi jäi tässä vaiheessa pieni keskustelukerho, jossa on mukana joitakin fiksuja ihmisiä, kourallinen innokkaita tekoälyhörhöjä ja jokunen pakollinen pessimisti. Jaksaako hanke nousta oikeasti siivilleen?

Wikia-haun kehittäjien oletuksena on, että Google ja muut suljetut hakukoneet ovat ”rikki”, mutta ovatko useimmat tavalliset käyttäjät oikeasti tätä mieltä? Google syrjäytti itse aikaisemmat hakukoneet tarjoamalla hakutuloksensa kilpailijoita selvästi fiksummin lajiteltuina, mutta riittävätkö haun avoimuus ja ”yhteisöllisyys” saamaan aikaan seuraavan sukupolvenvaihdoksen? Googlessa on toki puutteensa, mm. hieman ontuva kielituki, mutta ovatko ne olennaisia puutteita?

Odotan kuitenkin kiinnostuneena joulukuuksi luvattua Wikia-hakudemoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti