3.1.2008

Haaveiletko, unelmoitko, rakennatko pilvilinnoja?

Käyttääköhän kukaan Microsoft Wordin synonyymisanastoa (Word 2003: Työkalut > Kieli > Synonyymisanasto tai Vaihto+F7)? Epäilen sen kuuluvan siihen 80–90 prosenttiin ohjelman ominaisuuksista, joita tavallinen käyttäjä ei ole koskaan hoksannut tai edes kaivannut.

Jos joku kuitenkin eksyy synonyymisanastoon, nykykäyttäjästä tuntuu ehkä itsestään selvältä, että Word (ts. Lingsoftin sanasto) tunnistaa myös suomenkielisten sanojen taivutusmuodot ja osaa listata ehdotuksensa oikeassa muodossa. Tähän tarvitaan kuitenkin kahta kieliteknologian menetelmää: morfologista analyysia (taivutusmuotojen tunnistamista ja perusmuotoon palautusta) ja morfologista generointia (taivutusmuotojen tuottamista). Esimerkiksi sanan haaveiletko synonyymit tuottuvat seuraavasti:
  1. Morfologinen analyysi: Tunnista sana haaveiletko verbin haaveilla aktiivin preesensin yksikön toisen persoonan kysymysmuodoksi.
  2. Hae verbin haaveilla synonyymit, mm. rakentaa pilvilinnoja.
  3. Morfologinen generointi: Tuota ilmauksen rakentaa pilvilinnoja aktiivin preesensin yksikön toisen persoonan kysymysmuoto rakennatko pilvilinnoja.
Taivuttava synonyymisanasto sopii mielestäni myös esimerkiksi kieliteknologiatuotteita toisinaan vaivaavasta ongelmasta: kun tavallinen käyttäjä tutkii tuotetta, hänen on hyvin vaikea ymmärtää, miten paljon työtä sen tekeminen vaatii. Tässäkin tapauksessa itse synonyymisanaston lisäksi tarvitaan suomen kielen sanasto taivutusmalleineen ja ohjelmakoodi analysointia ja generointia pyörittämään. Mikä olisi taivuttavan synonyymisanaston oikea hinta?

DriveHQ-varmuuskopiointipalvelu


Kyllästyin käyttämäni IBackup-varmuuskopiointipalvelun moninaisiin pikkubugeihin ja vaihdoin sen syksyllä DriveHQ:hun. Toistaiseksi palvelu on toiminut enimmäkseen kohtuullisen mukavasti; pari kertaa olen kuitenkin törmännyt valaisevaan virheilmoitukseen ”DrivehqBackup: Could not open msg file”.

Olikohan tämä nyt järkevä valinta, vai tietääkö joku parempaa kohtuuhintaista palvelua? Vaatimukseni online-varmuuskopiopalvelulle (itsestään selvien vaatimusten lisäksi) ovat seuraavat:
  • Palvelun avulla pitää pystyä varmistamaan kaikki tärkeät tiedostot ja asetukset, ei pelkästään ”Omat tiedostot” -kansion sisältöä. Tässä DriveHQ oli yllättävän kankea: se on selvästi suunniteltu ensi sijassa tavallisten tiedostokansioiden ja sähköpostin kopiointiin. Kun yritin varmuuskopioida koko kansion C:\Documents and Settings\OmaTunnus, DriveHQ alkoi sylkeä virheilmoituksia joidenkin avoimien tiedostojen kohdalla, vaikka sen pitäisi ymmärtääkseni pystyä kopioimaan myös avoimet tiedostot. Lopulta päädyin listaamaan erikseen varmuuskopioitavat alakansiot.

    Miksi muuten Windows XP on suunniteltu niin pöljästi, että Documents and Settings -kansion alla on sekä sovellusten tärkeitä asetuksia että varmuuskopioinnin kannalta haitallisia isoja väliaikaistiedostoja?

  • Palvelun avulla pitää pystyä varmistamaan helposti kaikkien saman koneen käyttäjien tiedot. Sekä IBackupista että DriveHQ:sta näkee, että ne on tarkoitettu yhden käyttäjän ohjelmiksi: kummassakaan ei ole valmista toimintoa kaikkien käyttäjien tietojen kopiointiin. DriveHQ:n kanssa päädyin lisäämään omat varmuuskopioajot kullekin käyttäjälle. Palvelusta on tosin olemassa erikseen ostettava ryhmäversio, jota en ole testannut, koska se tuntui kuitenkin olevan pikemminkin pienyrityksille suunnattu.

  • Bonustoive: Olisi kivaa, jos varmistus toimisi taustalla, vaikken olisi itse kirjautuneena koneeseen. Tätä DriveHQ ei tunnu osaavan.

1.1.2008

Uusi vuosi, uudet kengät

Koekävelin uudet maihinnousukenkäni äsken Kumpulan metsässä ja kaduilla. Ostin edelliset kenkäni vuonna 2000 Helsingin loskakeleihin suivaantuneena (herrasmies käyttäisi toki kalosseja), ja vasta nyt toisen kengän korko alkoi olla häiritsevän kulunut. Kestäisivätpä tavallisetkin jalkineet kahdeksan vuotta!

Tämä ”Taistelijan jalkine 2005” näyttää nimestään huolimatta vähemmän militaristiselta kuin edeltäjänsä: sotasaappaan kulmikas kolhous on vaihtunut tavallisen modernin työjalkineen pyöreisiin muotoihin. Selviääköhän uusi kenkäparini ehjänä vuoteen 2016?

Selattuani vuoden 2007 blogiraapustuksiani huomaan kirjoittaneeni ohjelmistotuotannosta ja muutenkin työasioistani Philipsillä vähemmän kuin ajattelin. Mehevä tarinointi on tietysti vähän hankalaa, kun mitään luottamuksellisia tietoja ei halua paljastaa. Pitääkö bloggaajankin antaa uudenvuodenlupaus? Jos pitää, lupaan tehdä tänä vuonna vihdoinkin jotain mielenkiintoista ja kertoa siitä sinullekin, arvon lukijani. Hyvää uutta vuotta!