20.9.2011

Vanhakin nyt ketteröityy

Huomaan, etten ole kirjoittanut aikoihin ohjelmistotuotannosta, mutta tänä syksynä kertyy kerrottavaa. Kyllästyimme nimittäin keväällä ohjelmistoprojektiemme lopussa olleeseen stabilointihässäkkävaiheeseen ja mietimme, millä siitä pääsisi eroon. Oikealta lääkkeeltä vaikutti iteratiivinen ja inkrementaalinen ohjelmistokehitys, jossa hässäkät jaetaan pieniksi palasiksi matkan varrelle eikä julkaisukelpoisesta laadusta koskaan erkaannuta liian kauaksi.

Kesän aikana päätimme sitten nauttia seuraavassa projektissamme Scrumia suoraan purkista. Monen yrityksen Scrum-toteutus näyttää karahtaneen siihen, että mallista on otettu vain omassa firmassa helpoiten toteutettavat osat (esimerkiksi niin, että tuotteen omistajan roolia ei ole hoitanut yksi ihminen vaan sama komitea kuin ennenkin), mutta me päätimme lähteä liikkeelle ihan oppikirjatoteutuksella. Oman pikantin lisänsä tuovat lääkintälaitteen jäljitettävyysvaatimukset ja IEC 62304 -standardi, mutta oikeastaan niiden noudattaminen on monin osin helpompaa, kun projektin lopussa tapahtunut kiireinen dokumentointityö jakautuu tasaisemmin koko projektin ajalle. Veikkaan, että suurin haaste on vanhojen rakenteiden ja ajattelutapojen muuttaminen kuten missä tahansa muussakin ketteriin menetelmiin siirtyvässä yrityksessä.

En ole itse mukana Scrum-tiimissä, vaan roolini on enemmänkin sponsorin, mutta kerron silloin tällöin kokemuksiamme tässä blogissa. Tiimit on muodostettu, ensimmäiset pokerit pelattu Tukholmasta tilatuilla korttipakoilla ja Sonalleve MR-HIFU -ohjelmiston työlista hahmottunut, mutta ensimmäinen sprintti on vielä edessä. Mielenkiintoinen syksy tulossa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti